Fryske Haka in het Noorden

met Maori elder Toroa Aperahama

iedereen is welkom - nieuwe datum in 2024 volgt

Fryske Haka op Fryske grûn!

mei Maori âlderling Toroa Aperahama

14 (avond), 15 en 16 juli

‘TENA KOUTOU' - 'Greetings to you all'

Intensieve 2 daagse HAKA workshop

Tanu te Toki 

‘Bury the Ax’ – Men and Women, we call for Peace

Tanu te Toki

(Frysk) ‘Bedobje de Bile’ – manlju en froulju, wy roppe om Frede

Informatie

Voor wie?

Iedereen is welkom, mannen en vrouwen. Friezen, Groningers, Drenthenaren, Limburgers, Noord Hollanders…we leren de Haka in het Fries én Nederlands, verbonden in een eigentijdse Haka van eigen bodem. 

Als je op zoek bent naar inheemse verbinding, met de kracht van een oervolk dat niet overzee woonde, maar hier in de Lage Landen, langs de hele Noordzeekust vanaf België tot aan Noord Duitsland en Denemarken. Voel je je aangetrokken tot de traditionele Haka en sta je open voor de kracht van de Friese taal? De Haka van de Maori brengt ons in contact met onze eigen stem, beweging en klank. We brengen de culturen bij elkaar, Maori, Fries en Nederlands.


Wanneer?

Vrijdagavond, zaterdag en zondag de hele dag.

Ontmoeten en introductie op vrijdagavond 14 juli 19.30 – 22.00 uur.  Ceremonie ter ere van de oude band tussen de Frisii en de Maori, introductie over de traditionele achtergond van de Haka.

Locatie:
Natuurvriendenhuis Allardsoog
Jarich van der Wielenwei 42
9343 TC Een-West

Tijden: 

Vrijdagavond: 19.00 inloop 

Duur: 19.30- 22.00

Zaterdag/zondag: 9.30 inloop

Duur: 10.00 – 17.00

Thee en koffie regelen wij, neem je eigen lunch mee, er is een keuken voor algemeen gebruik.

Bijdrage: € 265,- (avond introductie en 2 dagen workshop)

Fryske Haka - workshop

Deze authentieke Haka is samengesteld en onderwezen door Maori Ouderling Toroa Aperahama… en is een schreeuw om vrede en genezing in deze gebroken wereld.

Tijdens de workshop krijg je de unieke kans om deze originele Haka in zijn geheel te leren en te perfectioneren. Uitgevoerd in Maori en de Friese taal met volledige choreografie / zang / spraak. 

Je leert over de Maori-filosofie achter de Haka, de oorsprong en betekenis.

Dit is Haka Taparahi… een symbolische, ceremoniële, motiverende Haka, het is een expressie van jouw persoonlijke verbinding met je omgeving, je regio / stam … en de Friese cultuur.
Het wordt uitgevoerd met zowel zachtheid als vuur en dynamiek. De passie is echter hetzelfde…. Krachtig

Annuleringsvoorwaarden
Annulering van de deelnemer binnen 14 dagen voor de start het evenement: betaling is 50% van € 265,-, annulering van de deelnemer binnen 7 dagen voor de start het evenement, 75%, op de dag zelf 100%. De annuleringskosten van een gereserveerde kamer zijn 1 maand tot de dag voor aankomst 90%. Op de dag zelf 100%.

Overnachtingsmogelijkheden

Als je tijdens de workshop wilt blijven overnachten:
Op de locatie van de workshop in het Natuurvriendenhuis zijn eenvoudige en voordelige kamers te boeken. 

De kamers die we gereserveerd hebben zijn inmiddels allemaal geboekt. Je kunt rechtstreeks via het Natuurvriendenhuis – Nivon informeren of er nog kamers beschikbaar zijn en boeken. We hebben de beschikking over de keuken om zelf te koken en te ontbijten. 

Kamperen
Er zijn diverse campings in de omgeving van Bakkeveen met accommodaties en kampeerplekken, zoals camping de drie Provinciën, camping de Wâldsang en Molecaten Park ‘t Hout.

Toroa Aperahama

Als het eerste overlevende kleinkind werd Toroa vanaf zijn geboorte opgevoed door zijn geliefde grootmoeder Te Wharehua en samen met 6 van zijn ouderlingen werd hij onderwezen en getraind in de oude tradities van zijn cultuur. Inclusief de tijd voordat de Moari zich vestigden in Aotearoa / Nieuw-Zeeland.

Tegenwoordig staat hij bekend als… Kaiwhakaiiro – Traditionele Carver-, Manu Korero – Talking Bird-, Storyteller en Kai Haka -Haka Teacher. En vele andere rollen waar niet over gesproken wordt. Hij is ook de hoeder van de verhalen van zijn familielijn, die teruggaat tot ongeveer 400 na Christus.

 

Zijn reis is niet om zijn cultuur te ‘onderwijzen’, maar door zijn kennis te delen, de mensen van andere landen opnieuw te verbinden met hun eigen oude culturen.

“I have the greatest weapon and I use it every opportunity I get… to throw the Spear of Love… it never misses ♥” – Toroa Aperahama (2020)

Tihei Mauri Ora – Behold, there is Life 

 

Frederieke Karin van der Lijn

Frederieke haar moedertaal is Fries. Ze is een gediplomeerd Regressie- en reïncarnatietherapeut, en werkt sinds 2019 in haar praktijk in Een. Ze ontwikkelt haar innerlijke wijsheid en kennis door de verbinding met dieren en de voorouderlijke afstammingslijnen. Zoekende om de diepere werelden van oude wijsheid, spiritueel bewustzijn en creatie te ontdekken.

Ze bewandelt haar pad door te praten met inheemse wijsheidsbewaarders, spirituele leraren, de dieren en door de droomwereld te betreden, geleid door de geesten van dieren en voorouders. Ze deelt hun en haar persoonlijke verhalen in haar online programma’s, in bijeenkomsten met elders uit diverse culturen en workshops.

Als persoon is ze gevoelig voor energieën, sterk verbonden met de elementen van het leven. Authentiek, doelgericht en helder voelend. Door haar Friese bloed en via de afstamming van haar moeder vele generaties terug, met de Maori, voelt ze zich verbonden met en houdt ze ervan om in de natuur te zijn, tijd door te brengen in stilte en met haar geliefde en vrienden.